ARHITEKTONSKO – URBANISTIČKI FORUM
„ESTETIKA ARHITEKTURE I URBANIZMA U SADAŠNJOSTI“ 

28.10 - 29.10.2022. godine
Velika sala Saveza inženjera i tehničara Srbije,
Kneza Miloša 7/III, Beograd

Dokumenta za preuzimanje:
1. Program skupa PDF

Obrazloženje teme:
Arhitektura i urbanizam su prakse koje spajaju inženjerski, umetnički kao i niz drugih aspekata u okviru ljudskog stvaralaštva. Generalno, mnoge inženjerske struke sadrže estetski element, mada, po pravilu, neprogramiran, a koji je rezultat konačne uspešne realizacije.
Svesni smo da se na estetski utisak nedovoljno obraća pažnja, mada je on sklop mnogih komponenti koje čine stvorenu sredinu i utiču na fizički i duhovni deo naše stvarnosti. O lepoti, ispravnosti, upotrebnoj vrednosti, formi i sadržini se malo govori direktno, više tangirajući temu samo u natuknicama.
Koji to sklopovi u arhitekturi i urbanizmu zadovoljavaju estetske kriterijume savremenog čoveka? Da li nas odnos prema lepom duhovno oplemenjuje ? Da li i radi čega zaobilazimo ovu temu kada se zna da u suštini težimo ka tome da fizički svet oko nas bude po meri čoveka. „Mera i broj“ stavljen u kontekst filozofske teme ne bi trebalo da zaobilazimo i osiromašujemo svekoliko stvaralaštvo u njegovoj esencijalnoj biti. A to je lepota i humanost.
Nedostatak stručne kritike je jedan od uzroka zaobilaženja estetskog aspekta stvaralaštva u arhitekturi i urbanizmu. Na relativno siromašnoj sceni manifestacija i medija koji prate arhitekturu i urbanizam većinom se predstavljaju ostvarenja koja prolaze selekciju.
Da li je to odraz naše stvarnosti u struci koja je pred očima građana, da li mi sami polemišemo o tome i na koji način?Cilj foruma je da izlagači kroz svoj lični opus problematizuju naslovnu temu, da objasne svoje ideje i da ih stave u kontekst današnjice u odnosu na okruženje, našu i svetsku urbanističku i arhitektonsku scenu.
U današnje vreme kada prevlađuje brzi ritam života, kao i zbog ograničenih sredstava, planirano je da Forum traje ceo jedan dan i jedno prepodne, petak i subota.Način rada: nakon bloka od dva do tri izlaganja, svako u trajanju od 30 minuta, odvijće se diskusija, do 30 minuta, tako da će biti šest blokova po tri izlaganja i isto toliko panelnih diskusija. Izlagači će biti pojedinci ili timovi. U diskusiji će učestvovati svi prisutni.
Osim pozvanih izlagača, petnaest dana ranije mogu da se prijave i drugi zainteresovani sa kratkom prezentacijom do 10 minuta koja bi bila predstavljena u okviru vremena za diskusiju.
Broj je ograničen na 10 prezentacija.Ideja i cilj je da Forum o suštini kvalitetnog stvaralaštva, lepote stvaralaštva i renesanse kritike dobrog i manje dobrog, postane u budućnosti redovan i inspirativan.

Nakon Foruma biće objavljen zbornik radova u narednoj godini.Učesnici mogu dostaviti pisane priloge svojih izlaganja ili da, uz doradu, autorizuju snimljeni govorni zapis koji će biti urađen posle skupa.Očekivani broj izlagača i učesnika je od 100 – 150 ljudi.

Napomena: Neki izlagači će učestvovati timski, tako da će spisak biti dopunjenpre skupa.
Može doći i do manjih promena pre skupa ukoliko neko od izlagača bude neočekivano sprečen.

Korisne informacije:
- Za učesnike skupa van teritorije Beograda postoji mogućnost boravka u hotelu „Mercure Belgrade Excelsior”, ul. Kneza Miloša 5 (ugao sa Bulevarom kralja Aleksandra, oko 50m od Saveza inženjera i tehničara Srbije, tj. 5 min. peške), sa smeštajem na bazi noćenja sa doručkom, u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama.
Ulazak u sobe je od 15 časova, ali ukoliko su slobodne može i ranije, dok je napuštanje soba do 12 časova, http://www.hotelexcelsior.co.rs.

Molimo vas da drugog dana sobe napustite ranije, tj. da snesete prtljag u za to planiran prostor u hotelu ili do vaših kola, jer je planiran ručak – ketering od 1330 – 1500 časova.
- Oko hotela je prva zona za parkiranje (zadržavanje samo 1 sat), ali postoji mogućnost parkiranja u garaži „Pionirski park“, 400m od hotela, cena 1.500 dinara za 24 sata (trošak učesnika).

Powered by WebExpress