Konkurs za urbanističko -arhitektonsko rešenje centralnog trga u Loznici

Skupstina opstine Loznica
Udruzenje urbanista Srbije

Zadatak konkursa:
Zadatak konkursa ima vise tematskih nivoa:Planski nivo ima za cilj da poveze trg sa kontekstom i gradskim okruzenjem u visestrukom obliku: vizuelno, komunikaciono, funkcionalno, oblikovno, itd.
Programski nivo ima za cilj da aktivira sve potencijale trga, da poveca stepen njegove atraktivnosti i “trasira puteve” njegovog ozivljavanja.
Projektni nivo ima za cilj remodelaciju citavog prostora i fizickih struktura, sa zeljom da se jasno “definise” prostor trga, estetski dovede do nivoa atrakcije koji zasluzuje i oblikovno uspostavi arhitektonsku prepoznatljivost kako svojih mikroambijenata, tako i celine ambijenta trga u odnosu na grad.
Ocenjivacki sud:
Slobodan Kaitovic - predsednik SO Loznica, predsednik zirija;
Vladimir Andric - potpredsednik SO Loznica, zamenik predsednika;

Članovi:
Predstavnik Ministarstva urbanizma i gradjevina: Slobodan Gajic, d.i.g., Nacelnik urbanizma SO Loznica
Zoran DJukanovic, d.i.a.,predstavnik UUS-e
Dragan Pajic, predsednik IO SO LoznicaLazar Kuzmanov, d.i.a., predstavnik UUS-e
Slobodan Todorovic, d.i.a., predsednik Saveta za urbanizam SO LoznicaPredstavnik SAS-e

Zamenici clanova Ocenjivackog suda:
Vesna Popovic, predstavnik UUS-epredstavnik SO Loznica

NAGRADJENI I OTKUPLJENI RADOVI:

I NAGRADAsifra “TRG Az”
 Autorski tim:Dusan Susic-Habitat-tehnik, Dubravka Susic
Saradnici: Andrea Susic, Svetozar Teofilovic, Zoran Drndarevic

Stav autora:
"Trazi se odgovor na sustinsko pitanje: da li su gradjani Loznice i njihova uprava spremni da se oslobode i odreknu (delimicno, ne potpuno) fetisa zvanog automobil, koji je unustio gradski trg i uzi centar Loznice, i prepuste taj isti trg pesacima svih kategorija i njihovom koriscenju, susretanju, komunikacijama, druzenju: dece, mladih, starih, zaljubljenih, itd... Ovaj rad zasniva svoju koncepciju na prepustanju centralnog trga i dela uzeg centra pesacima."
Iz izvestaja zirija:
Autor temeljno analizira sve bitne aspekte rekonstrukcije gradskog centra trazeci oslonce svom konceptu. Promisljeno formiranje saobracajnog prstena na komfornoj distanci omogucilo je formiranje trga orijentisanog iskljucivo za pesake. Sam prostor trga definisan je prema reci cime se i zona reke ukljucuje u scenu trga. Autor predlaze niz volumena koji formiraju rub trga i artikulisu visinske regulacije. Sa istocne strane predvidjena je rekonstrukcija robne kuce i novi hotel za koji nije obezbedjen adekvatan kolski pristup...Rad u celini svojim resenjima predstavlja osnov za urbanisticku razradu podrucja trga uz brojne dileme od kojih su samo najizrazenije pomenute.

II NAGRADAsifra “LOZA”Autorski tim: Dragomir Todorovic, Dimitrije Mladenovic, Dragutin Salamon, Aleksandra Stanojkovic, Ugljesa Todorovic

Stav autora:
"Imajuci u vidu karakter prostora koji je predmet ovog konkursa i njegovo mesto u opstoj slici grada Loznice, autori predlazu resenje u kome ce se ostvariti sklad novog i starog, ocitavati kontinuitet gradjenja i ostvariti jasna fizionomija, jak identitet i novi prostorni izraz centra grada."
Iz izvestaja zirija:
Polazeci od makro nivoa, autori ovog rada, ponudjenim resenjima daju vredan doprinos reafirmaciji postojecih urbanih potencijala kojima se Loznica kao grad odlikuje. Koristeci tradicionalnu urbanu supstancu Loznice kao osnovni materijal za rad, savremenim pristupom, metodama i alatima, autori nude resenja za jedan potpuno nov prostorni aranzman sasvim modernog identiteta, znacenja i funkcije...Koncepcijski, transformaciji predmetnog prostora pristupaju sa pozicija aktiviranja istorijskog urbanog konteksta Loznice kroz “pomirenje” postojecih urbanih matrica koje se dodiruju i prevezuju kroz i preko prostora koji je bio predmet ovog konkursa, postujuci pri tom njihovu istorijsku logiku i kontinuitet...

III NAGRADA sifra “K3”, Autorski tim: Jasna Cikic, Ljubomir Cikic, Romina Barisic, LJubisa Radojkovic-JP URBOPLAN-Loznica

III NAGRADAsifra “K3”,Autorski tim:Jasna Cikic, Ljubomir Cikic, Romina Barisic, LJubisa Radojkovic-JP URBOPLAN-Loznica

Stav autora:
"Protocna, izduzena forma trga je zaustavljena cvrstim strukturama u vidu stabilnih geometrijskih oblika-kvadrata, zija simbolika odredjuje mirnocu, staticnost i antidinamiku kretanja (zaustavljanje), sto je ovom prostoru i nedostajalo kao kvalitet. Primenjena kvadratna matrica, koju teoreticari nazivaju i magijsko-tehnickom, odnosno magijsko-urbanistickom matricom, pogodna je stoga kao element povezivanja i podizanja nivoa urbaniteta prostora."
Iz izvestaja zirija:
Preoblikovanjem unutrasnje strukture trga i okolnih blokova, unapredjenjem estetsko ambijentalne prepoznatljivosti i jacanje atraktivnosti novoprojektovanih sklopova u smislu prepoznatljivosti artikulisanog ambijenta gradskog trga, autori ostvaruju atraktivnost arhitektonskih sklopova u jedinstven celovit trg, a istovremeno nude realnu ostvarljivost ponudjenih resenja u odnosu na zateceno stanje...U cilju objedinjavanja prostora trga izmestena je postojeca raskrsnica neposredno pored gradske kafane, cime se dobija orjentisanost peseckih tokova od trga prema reci, koji su podeljeni u raznovrsne mikroambijente, koji su ozivljeni uredjenjem partera i novim sadrzajima koje ovaj prostor nudi.Formiranjem akcenta i motiva trga u vidu kapije zatvara se prostor trga, a istovremeno i uvodi kao orjentir koji definise i naglasava postojanje trga.

OTKUP sifra “TANGENTA” Autorski tim: Gordana Cakajac-Krneta, Milos Krneta, Aleksandar Markovic, Biljana Kotaras, 3D Aleksandar Petrovic

Stav autora:
"Postojeca ulicna mreza zapravo onemogucuje ostvarivanje jedinstva trga u sadrzajnom i komunikacijskom smislu. Prostor trga je podeljen na tri podceline koje medjusobno nisu u korelaciji. Ne postoji jasan urbanisticki okvir, koncepcija koriscenja, niti izrazena funkcionalnost trga... Zamisljeno je da se svi prostori trga neosetno prelivaju jedan u drugi. TANGENTA je u konceptu ovog rada shvacena kao kontakt, susret, kao neposredna veza izmedju trga i reke [tire koja se pruza uz njega i omogucuje stvaranje novih, atraktivnih ambijenata.
Iz izvestaja zirija:
Postizanje slojevitosti remodelovanog trga putem omogucavanja odvijanja aktivnosti za razlicite kategorije korisnika trga, formira se fleksibilno scensko okruzenje pomocu privlacnih arhitektonskih sklopova.Uvodjenjem dva nova saobracajna poluprstena rasterecuje se intezitet saobracaja u centru grada, te se postojeci saobracajni cvor raskrsnica kod robne kuce, pomera prema gradskoj kafani. Na taj nacin se dobija prostor trga koji ostvaruje vezu sa najatraktivnijim motivom grada, rekom, koja predstavlja vizuelni motiv i spoj dva dela grada...

OTKUP sifra “1613278” Autorski tim: Aleksandar Sudzukovic, Dragana Vasiljevic-Tomic

Stav autora:
 "Naglasena fizicka forma u odnosu na okolinu, tesna povezanost tla i izgradjenih objekata, kolorit u odnosu na tlo - stepeniste kao motiv uvodjenja u prostor (izgradjena forma), cuvanje izgradjnih vrednosti, zelene mase fizizkih formi kao izraz jednog kvaliteta zivota... Lakoca komuniciranja i kretanja, osecanje sigurnosti i opustanja, iskustvo u dozivljavanju prostora, autenticnost"
 Iz izvestaja zirija:
Osnovni koncept autora ovog rada zasniva se na izuzetno ekspresivnoj dominaciji projektovanih fizickih formi. Iz te pozicije predlozena resenja hrabro raskidaju sa tradicijom dajuci na taj nacin jedan potpuno nov identitet urbanoj matrici Loznice. Oblikovnost prostora je sazeta u rudimentarne forme objekata i platoa koji, medjusobno se preplicuci, prozimajuci i nadovezujuci, artikulisu trg izuzetne, skoro monumentalne likovnosti sasvim eksplicitno i nedvosmisleno oznacavajuci najvazniji prostor grada...

Powered by WebExpress