podrska.jpg

podrška jp "urbanizam"  novi sad

Poštovani,
Povodom incidenta koji su doživeli zaposleni u JP „ Urbanizam„ Zavod za urbanizam Novi Sad, a koji se desio prilikom održavanja javne sednice Komisije za planove Grada Novog Sada 7. marta 2022. godine u Novom Sadu, na kojoj su se razmatrale pristigle primedbe građana na Generalni urbanistički plan Grada Novog  Sada do 2030. godine, 

Udruženje urbanista Srbije obaveštava javnost o sledećem:

          Postupak planiranja prostora je uvek složen, O načinu korišćenja prostora uvek postoje različita mišljenja, i to je sasvim prirodno, jer svi ne doživljavamo prostor na isti način. Prirodno je i da postoje različiti interesi prema prostoru, bili oni javni ili privatni. I svi oni imaju legitimitet u sferi njegovog ispoljavanja.
          Postupak izrade urbanističkih planova je složen, u njemu učestvuju stručnjaci raznih profila, koji se mnogo puta ne slažu oko toga kako plan na kraju treba da izgleda. U srži urbanizma kao discipline je razgovor, različito viđenje, ukrštanje argumenata. I urbanisti su na to navikli, oni na taj način izrađuju planove, međusobno se konsultujući, prezentuju ih stručnim komisijama, državnim organima koji ih na kraju prihvataju, menjaju, odbacuju ili usvajaju.
          Urbanisti su navikli na kritike onih koji se ne slažu sa njihovim predlozima. Pokušavaju da ih ubede u svoje stavove, nekada to uspe, nekada ne. Urbanisti su navikli na pritiske, to je sastavni deo našeg posla, shvatamo da to nije pritisak na nas lično, nego na prostor, a pošto je prostor javan, svako ima pravo da o njemu izrazi svoje mišljenje, svoj stav, da traži da se njegovo mišljenje uvaži.
          Ali, na žalost, ponekad to izražavanje drugačijeg mišljenja poprima i elemente ličnih pretnji, ličnih uvreda, drskog i neprimerenog ponašanja.               
          Udruženje urbanista Srbije daje punu podršku svojim kolegama iz JP „ Urbanizam „ Zavod za urbanizam Novi Sad u njihovoj zakonskoj obavezi da svoje stručno mišljenje o prostoru koji planiraju iznesu javno, bez omalovažavanja i vređanja.
          Nadamo se da se u budućnosti ove nemile scene neće ponoviti, a da će se prezentovanje različitih ideja o korišćenju zajedničkog životnog prostora odvijati na prihvatljiv način.

Udruženje urbanista Srbije
PredsednikDr Aleksandar Jevtić, dipl.inž.građ

Download PDF

Powered by WebExpress